Här testas skogsindustrins önskemaskiner
Automation
På en workshop fick representanter från skogsindustrin blicka tio år fram i tiden och fundera på vilka funktioner skogsmaskiner helst ska ha då. Många engagerade idéer samlades in och under 2024 har forskarna med hjälp av datasimuleringar utforskat potentialen i de olika utvecklingsspåren.

Workshopen som arrangerades av Skogforsk resulterade i drygt 20 förslag på hur dagens skotare och skördare kan vidareutvecklas. Deltog gjorde Skogforsks partnerföretag och det är deras förslag som nu lägger grunden för ett Mistra Digital Forest-projekt där olika lösningar för automatisering, fjärrstyrning, energiförsörjning och maskinsystem utvärderas. I datasimuleringar testas lösningar både för dagens tvåmaskinsystem med skotare och skördare, och för drivare som är en kombination av de två maskinerna.
För att förstå potentialen uppskattar forskarna dels tidsåtgången för att avverka eller transportera en kubikmeter rundvirke, dels hur mycket de simulerade maskinsystemen kostar. Tidsåtgången är ett sätt att mäta både effektivitet och klimatpåverkan.
– Alla förslag vi utvärderar ska om ungefär tio år kunna testas operativt. Vi vill ge maskintillverkare och andra intresserade aktörer en fingervisning om utvecklingspotentialen för olika maskinsystem, säger Rikard Lundqvist, projektansvarig på Skogforsk
Studie låter en operatör fjärrstyra två maskiner
Resultaten från workshopen har bland annat mynnat ut i en studie inom Mistra Digital Forest som utforskar hur skördare och skotare samverkar när de fjärrstyrs av en operatör och om lösningen är fördelaktig ur ett tids- och kostnadsperspektiv. Operatören befinner sig i den här studien på plats i skogen, exempelvis i en hytt intill avverkningen. Den här lösningen, att låta en operatör styra två skogsmaskiner, är relativt outforskad.

Studien är del av ett doktorandarbete på Skogforsk där doktoranden Anders Rowell har byggt upp en modell för att testa fjärrstyrningslösningen med hjälp av diskret händelsesimulering, en metod som innebär att varje arbetsmoment översätts till en enskild händelse. På så vis kan simuleringen "hoppa" från en händelse till nästa utan att behöva beskriva det som händer däremellan.
– Det gör metoden flexibel nog att analysera komplexa system och integrera oväntade händelser som påverkar arbetet, exempelvis en så alldaglig sak som att operatören tar en kort paus när mobilen ringer, säger Anders Rowell och fortsätter:
– Tvåmaskinsystemet är ett bra koncept och har inte utvecklats nämnvärt sedan 80-talet, men nu finns ny teknik som öppnar för vidareutveckling. Hur en sådan lösning däremot ska se ut rent tekniskt tar vi reda på först när vi vet om det här är ett relevant utvecklingsspår. Studien är ett bra underlag för dem som ska fatta den sortens utvecklingsbeslut.
En annan del av doktorandarbetet, som ligger utanför Mistra Digital Forest, kommer att studera hur väl lösningen lämpar sig för olika avverkningsmetoder som trakthyggesbruk, skärm- och luckhuggning.
Vetenskapliga artiklar är planerade till 2025 och 2026.
– Nu tar vi reda på var vi ska lägga fokus. Förhoppningsvis leder satsningen till att vi har nya relevanta maskinsystem på plats om tio år, säger Rikard Lundqvist.
Tidigare artikel om workshopen: Delautomatiserade skördare och förarlösa skyttlar – här är branschens förslag på framtida skogsmaskiner
