Metod mäter klimatnyttan av att ersätta fossila material
Beslutsstöd
För att förstå hur hållbarheten påverkas i varje del av den skogliga värdekedjan behövs metoder för att beskriva den klimatnytta som uppstår när biobaserade produkter ersätter fossilbaserade. Under 2024 har forskare inom Mistra Digital Forest arbetat fram metoder för att mäta den så kallade substitutionsnyttan. Den kommer att ingå i ett nytt verktyg, BioMapp, som beskriver hållbarheten i råvarans resa från skog till produkt.
För att förstå skogliga produkters klimatpåverkan och hur skogsbruket bidrar till utsläppsminskningar behövs metoder för att räkna på den klimatnytta som uppstår när biobaserade material och produkter ersätter fossilbaserade med högre klimatpåverkan, som plast, stål och betong. Hur stor den här substitutionseffekten blir beror på vad som produceras, var produktionen sker och vad produkten ersätter. Substitutionseffekten kan också förändras över tid eftersom klimatpåverkan hos den produkt som ersätts också kan minska.
Räknar in påverkan från politiska klimatbeslut
Som en del i Mistra Digital Forest har forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet under året arbetat fram en metod för att beräkna substitutionseffekten. Det här är en del i arbetet med att ta fram hållbarhetsindikatorer som visar hur olika aspekter av hållbarhetsbegreppet – klimat, biologisk mångfald, ekonomi och sociala faktorer – påverkas av skogsbruket och andra faktorer nedströms i värdekedjan. Indikatorerna ingår alla i ett visualiseringsverktyg, kallat BioMapp. Där kan alltifrån skogssektorn till politiska beslutsfattare följa hur hållbarheten påverkas i varje del av värdekedjan – från skog till slutprodukt.
– Det som utmärker vår metod är att den räknar på ett klimatförbättringsscenario där substitutionseffekten förändras över tid. Istället för att utgå från att substitutionseffekten är konstant eller motsatsen – att vi kommer nå alla klimatmål – utgår metoden från politiska beslut kopplade till klimatet. Med hjälp av dem kan vi uppskatta hur substitutionseffekten förändras framöver, säger Martin Erlandsson, forskare vid IVL.
”Ett nödvändigt perspektiv”
Det finns olika sätt att mäta substitutionseffekten, den här metoden följer internationell klimatrapportering.
– Det pågår en intensiv debatt om hur vi ska använda skogen, om den ska stå orörd och lagra kol eller användas till produkter som minskar användningen av fossilt kol. Brukar vi inte skogen behövs andra råvaror för att tillföra produkter till marknaden. För att förstå vad som händer när vi slutar bruka skogen är substitutionsnyttan ett nödvändigt perspektiv, säger Martin Erlandsson avslutningsvis.