Ny avhandling: 3D-data förbättrar skogsinventeringen
Skogliga informationssystem
Data om trädens ålder, storlek och all annan växtlighet i terrängen, ger oss kunskapen vi behöver för att förvalta och bruka skogen på ett hållbart sätt. I sin doktorsavhandling inom Mistra Digital Forest undersöker Ritwika Mukhopadhyay om 3D-data som samlas in med fjärranalysmetoder, kan ge oss den här kunskapen snabbare, mer kostnadseffektivt och med större precision, jämfört med dagens metoder. Det skulle bana väg för en skogsförvaltning som i större utsträckning tar hänsyn till att skogen är en betydelsefull kolsänka, en plats för biologisk mångfald och att träråvaran är en viktig resurs.
![Ritwika Mukhopadhyayfotoemmasandström[1]](/media/bbfhepe2/ritwika_mukhopadhyayfotoemmasandström-1.jpg?anchor=center&mode=crop&width=500&rnd=133844307317230000)
Hej Ritwika, i november 2024 disputerade du på en avhandling vid SLU. Vad handlar avhandlingen om?
– I dag är vi beroende av fältdata för att bygga modeller som beskriver skogen och uppskattar skogens tillväxt. Jag har i min avhandling utforskat om vi gradvis kan gå ifrån det och istället använda 3D-information från fjärranalysdata, för att uppskatta volym och biomassa. Båda parametrarna är viktiga för att göra den här sortens skattningar. Datan har samlats in med olika sensorer som laserskanning från luften, digital flygfotogrammetri och syntetisk aperturradar. Den gemensamma nämnaren är att de här sensorerna genererar data som kan användas för att tillsammans skapa detaljerade 3D-modeller av skogen.
Varför är det intressant?
– Ur ett större perspektiv bygger ett hållbart brukande av skogen på att vi har kunskap om hur skogen mår, men också hur mycket trä och organsikt material som finns i ett skogsområde. Utifrån den kunskapen kan vi förvalta skogen med hänsyn till att den är en betydelsefull kolsänka, en plats för biologisk mångfald och att träråvaran är en viktig resurs. Fjärranalysmetoder har som de flesta säkert känner till blivit allt vanligare och i takt med att tekniken går framåt öppnas dörrar som gör att vi mer tidseffektivt kan samla in mer exakta beslutsunderlag om skogen. Dessutom kan datainsamlingen upprepas så att vi kan jämföra data över tid.
Vilka slutsatser kom du fram till?
– I en studie i avhandlingen undersöker jag möjligheten att komplettera kartor som bygger på lågupplöst data från den nationella laserskanningen med högupplöst laserdata från luften. Resultaten visar att vi enbart genom att skanna ett fåtal remsor med den högupplösta, dyrare, laserskanningtekniken får uppdaterad och mer detaljerad information om tillväxten i ett större skogsområde.
– Sammanfattningsvis visar min avhandling att 3D-information som samlas in med fjärranalysteknik sparar tid, minskar kostnader och ger mer exakta data som är användbara för att fatta beslut om skogen, både på strategisk och operativ nivå.
Länk till Ritwikas avhandling: Forest Attribute Prediction and Mapping using 3D Remote Sensing Data