Nytt verktyg belyser skogens många värden

Beslutsstöd

M I S T R A D I G I T A L F O R E S T 2 0 2 4 H I G H L I G H T S

Skogen är betydelsefull på många sätt. Den binder koldioxid och är en plats för biologisk mångfald och rekreation. Dessutom förser skogsbruket oss med förnybar råvara och är en motor i svensk ekonomi. Inom Mistra Digital Forest utvecklas ett verktyg som för första gången gör det möjligt att jämföra de här olika perspektiven på hållbarhet, när vi ska fatta beslut om hur skogen ska brukas i framtiden.

Forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, SLU och Skogforsk har, som en del av Mistra Digital Forest, tagit fram indikatorer som gör att vi kan beskriva och jämföra skogsbrukets hållbarhet utifrån olika perspektiv. Indikatorerna, som har mejslats fram i samråd med en vetenskaplig referensgrupp, beskriver påverkan på klimat, biologisk mångfald, sociala faktorer och ekonomisk hållbarhet. Tanken är att det på sikt ska resultera i beslutsstöd som kan visa hur hållbarheten påverkas hela vägen från skog till produkt.

Eskil Mattsson Fotograf Johan Olsson
Eskil Mattsson, IVL. Foto: Johan Olsson.

2024 publicerades en vetenskaplig artikel i samband med att indikatorerna för det första steget i värdekedjan – skogsbruket – utvecklats. Nu går det att bedöma olika hållbarhetsaspekter enskilt och tillsammans i ett nytt visualiseringsverktyg, BioMapp. 

– Det unika med vår metod är att det blir möjligt att jämföra vitt skilda hållbarhetsaspekter som påverkan på klimatet med påverkan på skogens rekreationsvärde, skogsägarens ekonomiska intäkter och antalet arbetstillfällen som skapas, säger Eskil Mattsson forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och fortsätter:

– På så vis kan vi synliggöra synergier och målkonflikter mellan olika aspekter av hållbarhet och förstå hur olika skötselstrategier påverkar hur skogen utvecklas framåt utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Bygger förtroende hos slutkund

Fredrik Klang, Sveaskog.
Fredrik Klang, Sveaskog.

Forskarna har utvärderat metoden i olika tester. I ett av dessa jämfördes klimatpåverkan från Sveaskogs skogsbruk med motsvarande värden för all produktiv skogsmark i samma landsdel. I beräkningarna ingick förändringar i skogens kolförråd och fossila utsläpp av växthusgaser fram till avlägg vid vägkant. Framåt kommer det också gå att räkna på kolinlagring i produkter och substitutionseffekter.

– Vi välkomnar att forskningen utvärderar vårt hållbarhetsarbete med klimatpåverkan och andra aspekter av hållbarhet. Ett aktivt hållbarhetsarbete är idag en nödvändighet, inte minst för att bygga förtroende hos slutkunderna. Att ha en bra struktur för att arbeta med utvärdering av hållbarhet inom skogsbruket ger konkurrensfördelar, säger Fredrik Klang, forsknings- och utvecklingschef på Sveaskog och ordförande i Mistra Digital Forests industriella råd.

Ska fungera som ett gemensamt språk

BioMapp går det idag att analysera klimatpåverkan för hela värdekedjan. Forskarnas arbete fortsätter nu för att verktyget också ska ta hänsyn till den påverkan på biologisk mångfald, sociala faktorer och ekonomisk hållbarhet som uppstår när råvaran når industrin. Här kommer BioMapp att integreras med Heureka som är ett välanvänt verktyg inom skoglig planering och analys. På så vis blir det möjligt att beskriva hållbarheten i olika framtidsscenarier för svenskt skogsbruk i kombination med påverkan från resten av värdekedjan.

Per Erik Karlsson, IVL.
Per Erik Karlsson, IVL. ,
Fotograf: Johan Olsson


Med ett brett angreppsätt är förhoppningen att metoden ska bli användbar i skogsbolagens planering, användas till livscykelanalyser av skogsindustriella produkter och möjliggöra välgrundade politiska beslut kopplade till skogen. Vi ger inga svar men tar fram ett gemensamt språk, säger Per Erik Karlsson, professor vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Läs mer