Sensordata öppnar för nytt digitalt återkopplingssystem

Automation

M I S T R A D I G I T A L F O R E S T 2 0 2 4 H I G H L I G H T S

En grupp forskare inom Mistra Digital Forest hittar nya användningsområden för sensordata som samlas in av skogsmaskiner. De siktar på att bygga ett system som ger återkoppling på maskinoperatörernas arbete.

Martin Englundfotoskogforsk
Martin Englund. Foto: Skogforsk.

Metodinstruktörerna är de som vanligtvis ger maskinoperatören återkoppling. Nu undersöker forskare vid Skogforsk om det istället går att ge digital återkoppling med hjälp av skogsmaskinernas sensorer. Det skulle kunna förbättra arbetsmiljön och öka produktiviteten i skogsbruket.

Efter flera intervjuer med metodinstruktörer har forskarna ringat in vanliga förbättringsområden kopplade till operatörernas maskinanvändning. Därtill har de använt sensordata från skördare och skotare för att ta fram algoritmer som identifierar varje delmoment av skogsmaskinernas arbete, från enskilda kranrörelser till att gripen greppar stockarna.

– Vi har algoritmerna som identifierar varje arbetsmoment och kunskap om vad som är bra och mindre bra arbetssätt kopplat till vart och ett av momenten. Ett generellt exempel på ett mindre effektivt arbetssätt är att skördaren är för långt från trädet som ska avverkas och att operatören istället för att köra närmare sträcker ut kranen helt för att nå fram, säger Martin Englund, specialist på driftsystem, Skogforsk.

Nu fortsätter arbetet inom Mistra Digital Forest med att utveckla en modell som beskriver kvalitén på det utförda arbetet.

– Det här lägger grunden för ett kommande projekt där vi ska ta fram en prototyp för hur ett sådant här återkopplingssystem för maskinoperatörer kan se ut, säger Martin Englund.

Simulatorbildfotomartinenglund
Forskarna använder sig av en simulator där de testar olika arbetsmoment för att se om modellen uppfattar hur operatörens arbete kan utvecklas. Simulatorbild: Martin Engström.