"Det är en lyx att få vara med när stjärnorna står rätt"

Krönika

M I S T R A D I G I T A L F O R E S T 2 0 2 4 H I G H L I G H T S

Vi kommer se tillbaka på den här tiden och tänka – det var då det hände! Mistra, tillsammans med de stora skogsföretagen och akademin, hårdsatsar på digital utveckling. Hur långt kan vi nå? Långt säger jag, vi har bara börjat. Genom att vara med i Mistra Digital Forest får vi  företag direkt kontakt med framstående forskargrupper, och forskarna får direkt tillgång till skogen som arena för digitalisering. Genom att vi alla kan ta del av den senaste forskningen och träffas i råd och utvecklingsgrupper tillåter det oss att vara djärvare i våra satsningar och lära av varandras misstag och framgångar. Digitaliseringen i världen sker med stormsteg och vi har därför draghjälp av andra branscher och länder. 

Fredrik Klang, Sveaskog.
Fredrik Klang, Sveaskog. ,
Fotograf: Johan Olsson

För 15 år sedan kom drönarna på bred front och blev tillgängliga för alla. Jag och många med mig trodde det skulle bli en stor succé i skogsbruk och jordbruk med en skarp bild från ovan. Men användning blev länge något för specialisten, och drönarna stod och vilade på distriktskontoren. Är vi utvecklingsfientliga? Nja, det är tröttsamt att efter en flygning behöva köpa ny hårddisk till datorn. Och sen sitta med timmar av film för att för hand notera vindfällen i det digitala drivningssystemet. Det var helt enkelt inte effektivt.

Men under 2020-talet har något hänt. Kameror och sensorer har blivit många gånger bättre, batterier så mycket kraftfullare. Men framför allt har beräkningskraft och AI gjort analyser och sammanställningar blixtsnabba, och molntjänster gör programvara och lagring tillgängligt där täckning finns. Även drivningssystemen hos oss i företagen har utvecklats, de är modulbyggda och en bra funktion kan snabbt och enkelt användas med ett API eller en karttjänst.

Plötsligt när stormen blåste i Västerbotten den 20 november 2023 så fanns där en effektiv tjänst att köpa, en drönare som flyger snabbt över det stormfällda området. In i drivningssystemet laddas användbara och högupplösta data, inte en enda lång film. Varje träd tilldelas en position, trädslag, diameter och längd. Vi får volym och utbytesberäkning direkt för affärsverksamheten, och utifrån dimension och årstid – rätt maskin på rätt plats. Verkligen effektivt – plötsligt fungerade flygning, datainsamling, dataanalys, överföring och praktisk användning sömlöst och blixtsnabbt. Och snart sker världens första gallring med en fjärrstyrd delautomatisk drönare. Gallringsskördarna har högupplöst laser på taket som ger en tydlig bild av vilka träd som ska gallras ut. Det är kul att få vara med när stjärnorna står rätt.

(Denna text framställdes helt utan hjälp av AI. Tror vi gillar när det inte är helt perfekt)

Fredrik Klang, FoU-chef Sveaskog
Ordförande för Industriella rådet i Mistra Digital Forest